Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Také přidám pár svých postřehů z praxe: :-)

- pokud to s běháním myslíte OPRAVDU vážně, není od věci nechat si nejdříve odborně posoudit svůj pohybový aparát. Nejlépe asi fyzioterapeut se znalostí problematiky sporovních aktivit - např. v Praze existuje středisko, které se mj. tímto zabývá (s doporučením vhodného typu obuvi). Bude to znít trochu barbarsky, ale podle mne BĚHÁNÍ NENÍ VHODNÉ PRO KAŽDÉHO.

- sport testery jsem dříve hojně používal, dnes už ne. Podle článku:

http://rungo.idnes.cz/kolaps-v-horku-pulmaraton-olomouc-runczech-few-/behani.aspx?c=A160628_163408_behani_onr

může meřič tepové frekvence dát běžci avízo o tom, že by měl v rámci zachování svého zdraví zvolnit nebo zastavit úplně. I když jsem ještě při běhu nezkolaboval, ačkoliv běhám přes léto za velmi horkého počasí dost, myslím, že si to pro příští "horký běh" vezmu. Ono totiž to poslouchání vlastního těla, zvláště, pokud jej ještě nemáte dostatečně naposlouchané, může být velice ošidné.

- tréninkové dávky jsou z principu ZNAČNĚ individuální. Pokud si chcete zlepšit fyzickou kondici a posunout se dál, tak adekvátní trénink (nikoliv destruktivní) je podle mne základ. Adekvátní trénink je takový, který poskytne tělu dostatečný impuls k dalšímu zlepšení. Např. já běhám v současné době zhruba 4-5x týdně, s průměrnou délkou běhu cca 12,5 km.

- zajímavá literatura:

- Born To Run, autor: Christopher McDougall (trochu běžecká mayovka, ale přesto doporučuji přečíst),

- Jez a běhej, autor: Scott Jurek

- Můj dlouhý běh, autor: Dan Orálek

0 0
možnosti

Jedna rada (pro nováčky) na závěr: NIC NEPŘEHÁNĚT!!! Případné zranění vás klidně může od běhání odstavit na řadu neděl. Pamatuje, že Scott Jurek ani Dan Orálek na Spartathlonu svou běžeckou kariéru nezačínali.

:-)

0 0
možnosti

Bosky chodím už od dětství ráda kdykoli a kdekoli. Ale na štěrkem posypaných cestách v našem lesoparku dávám přednost botám. Ale pokud se někdy dostanu na místo s čerstvou travičkou tak vyzkouším i běhání naboso. ;-)

0 0
možnosti

spousta dobrých postřehů, včetně toho, že nic se nemá přehánět, a začínat se má pozvolna. ovšem třeba s tímto nesouhlasím: "Naprostou nezbytností jsou kvalitní běžecké boty." Běhám totiž bosky:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS