Inteligentní čtení v internetovém věku – recenze dalšího majstrštyku Davida Grubera

6. 06. 2017 10:00:00
Zatímco ve vyspělém světě již několik let zažívají boom průmyslu duševního rozvoje, my máme Davida Grubera.

Jeden z rozdílů mezi vzdělaným a nevzdělaným člověkem je ve způsobu, jak získává, vyhodnocuje a zpracovává informace. Může to dělat efektivně nebo neefektivně. Může se spoléhat na to, jak se s informacemi naučil zacházet ve škole, nebo své schopnosti průběžně vylepšovat.

Pro ty z nás, kteří jsme se rozhodli, že se chceme průběžně zlepšovat, i pro ty, kteří se tak nerozhodli ale nic jiného jim nezbývá, je nová trojkniha Davida Grubera Inteligentní čtení v internetovém věku účinnou zbraní.
Shrnuje celoživotní výzkum a praxi na téma rychločtení, racionální čtení až k dnešnímu inteligentnímu vnímání, které byly postupně uveřejněny v 10 monografiích na toto téma, a které si už zakoupilo více než 250 000 lidí.

Kniha první

První kniha obsahuje veškerou teorii, kterou se autorovi za téměř 40 let podařilo na toto téma shromáždit, vlastním úsilím objevit a kreativně využít. Ale hned na začátku je návod jak celý trojkomplet používat. A zde se dočteme, že kdo hoví spíše praxi, může většinu teorie přeskočit a začít po přečtení nezbytného minima ihned praktikovat.
Osobně si myslím, že takových jedinců bude minimum. Protože jen letmé prolistování první knihy přináší nepřeberné množství užitečných přesahů do oblasti ostatních technik duševní práce.
Do oblasti koncentrace, která sama o sobě obsahuje motivaci a vytváření nezbytných a užitečných studijních a pracovních návyků.
Do oblasti psychologie učení, které je v dnešní době pro duševně pracujícího člověka již celoživotní záležitostí.
Prohloubení schopnosti kritického myšlení a schopnosti čtení mezi řádky. Užitečné pro odhalování manipulací, které se na nás každodenně hrnou prostřednictvím prohlášení nejednoho vykutáleného politika, armády reklamních sdělení nebo z úst arogantního spolupracovníka či rádobyautority v oboru. Nebo nevěrné manželky či manžela, pokrytecké tchýně či nezdárného teenagera, který byl ještě před nedávnem naším hodným a pravdomluvným dítkem.

Takže, kdo nezaváhá a přečte celou první knihu, nebo ji alespoň lehce prolistuje a pečlivě přečte to, co ho zaujme, je vyzbrojen mnoha užitečnými znalostmi, ba přímo zbraněmi, které jsou v duševní práci použitelné už samy o sobě. No a samozřejmě ho patřičně navnadí na následnou práci s ostatními dvěmi knihami kompletu.

Po prostudování zvolené dávky teorie si vlastník trojknihy udělá několik testů, aby zjistil, jak to s jeho schopností číst, inteligentně vnímat a vyhodnocovat text vlastně je. Poté nastuduje nezbytnou část teorie. Jednotlivé techniky jsou nazývány chlapsky přímočaře zbraně školeného čtenáře. Jsou seřazeny tak, aby na sebe navazovaly a po nastudování byly okamžitě obratem používány. V příhodnou chvíli je z některých zbraní školeného čtenáře doporučeno použít knihu číslo dvě a tři. V závěru knihy jedna jsou testy závěrečné. Na těch pilný a kreativní student trojknihy uvidí, jak pilně a kreativně studoval a praktikoval.

Kniha druhá

Kniha druhá obsahuje různá praktická cvičení. Na rozšíření zrakového rozpětí, pozorovací cvičení, fixační cvičení, číselník a pyramida a dvojpyramida. Některá cvičení lze provádět i na počítači.

Kniha třetí

Obsahuje 17 testů – z toho 15 v češtině a 2 v angličtině - a samozřejmě jejich vyhodnocení neboli klíč. A třináctistránkovou motivační sekci. Protože motivace je základem koncentrace a koncentrace je základem úspěchu.

Knihy Inteligentní čtení v internetovém věku jsou formátu A5 a jsou umístěny v pevném pouzdru. Znalosti jsou tak pěkně pohromadě a dá větší práci některou část zašantročit. Jednotlivé knihy jsou natolik skladné a lehké, že je možné si je přibalit sebou na chatu či chalupu, letní sídlo a třeba i na dovolenou. 24 hodinová cesta trajektem nebo 12 hodinový či nedej bože ještě delší let se studiem této trojknihy dají intelegentně využít.

Autor: Dana Příbanová | úterý 6.6.2017 10:00 | karma článku: 35.34 | přečteno: 1647x

Další články blogera

Dana Příbanová

Mobil nepřežil opakované pády ze střechy – jak překvapivé

Výběr nového mobilu mě tentokrát pobavil. Úspěšně jsem proplula peřejemi technických specifikací. Vyhnula se hovorům s roboty. S radostí si popovídala o nových trendech s přáteli.

18.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 239 | Diskuse

Dana Příbanová

Vánoční dárky za všechny prachy

Moje hlavní vánoční heslo zní: „Vánoce jsou hlavně o lidech a nikoli o dárcích. Snažím se podle toho řídit.

19.12.2023 v 14:01 | Karma článku: 13.91 | Přečteno: 313 | Diskuse

Dana Příbanová

Dvě tváře hlasu lidu

To, jak se rozhodujeme má silný vliv na to, jak dobře se nám žije. Vědět na základě čeho posuzujeme ostatní lidi je užitečné. Já bych ráda popsala dva příklady z prostředí, které všichni známe.

9.11.2023 v 16:00 | Karma článku: 8.00 | Přečteno: 244 | Diskuse

Dana Příbanová

Výstup na horu Malvazin bez kyslíkového přístroje stylem zrychlený Rakoncaj

Odvážným štěstí přeje a pro dobrý pocit ze života pomáhá zvolit si tu správnou perspektivu posuzování toho, co děláme a co se nám děje.

3.11.2023 v 15:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 422 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 920
Zajímám se o lidi a svět. Sebe i život se snažím brát s humorem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...