Třicet let českého rychločtení Davida Grubera letem světem - část I.

Jak jsme mohli ekonomicky dohnat Švýcarsko a proč se tak nestalo. Přesně před třiceti lety, 27. 12. 1985 byla v kultovním časopise Mladý Svět uveřejněna dvanáctistránková příloha s tajemným názvem CUKÁNÍ aneb Rychlé čtení.

Bylo to, jako by do tehdejší stojaté vody mírně odeznívající normalizace dopadla bomba.

V následujících deseti týdnech byly v dalších číslech časopisu uveřejněny zkušební testy k této příloze. Účinky na tehdejší společnost byly fenomenální. Vyvalily se vlny zdola, rozprostřely se v širá kola. A ti, kteří byli tenkrát u toho, jsou tímto výbuchem intelektuální tvořivosti ovlivněni dodnes. Čím blíže kdo byl epicentru, tím víc.

A to, co se dělo předtím, a hlavně potom, má prvky pohádky, detektivky, drsné sociální sondy, náhledu do nejedné morálně prohnilé komunistické duše, hrdinského eposu i šestákového špionážního thrilleru.

Vlastní přílohu pro týdeník Mladý Svět připravil redaktor Petr Trojan. Autorem kurzu byl Ing. David Gruber.

Kdo je kdo, aneb profil hlavních pachatelů.

Petr Trojan byl v roce 1985 vedoucím domácí redakce časopisu Mladý svět. V srpnu téhož roku byl svou šéfovou poslán na jeden z prvních kurzů soft skills, tedy technik duševní práce. Kurz ho natolik zaujal, že se rozhodl napsat o něm nejen běžnou reportáž, ale seznámit s jeho obsahem širokou veřejnost prostřednictvím samostatné přílohy.

Mladý svět byl kultovní časopis tehdejší doby. Tolerovaný ostrůvek relativní svobody slova. Dnes je zdrojů informací a zajímavostí pro mladou generaci ve věku 15 – 40 let milion, do roku 1989 byl oblíbený a uznávaný zdroj prakticky jen jeden.  A to obrázkový týdeník Mladý svět. Dokázal obdivuhodně proplouvat nástrahami totality, byl na svou dobu velmi odvážný.

Každé číslo se tisklo na výkonné rotačce šest dnů a šestnáct hodin v týdnu, jen osm hodin vždy zbývalo na údržbu a přestavění rotačky na další číslo. Náklad býval šest set tisíc kusů, přesto byl časopis obrovsky nedostatkový. Každé číslo četli nejméně tři různí lidé. Pokud tam bylo něco nadprůměrně zajímavého, dá se říci, že o tom za pár dní po vyjití v Mladém světě dobře věděla celá republika. Miliony lidí.

Kdo se umístil na předních místech Mladým světem vymyšlené ankety Zlatý slavík, ten prostě byl předním československým zpěvákem. Kdo ji vyhrál, ten byl nejlepší v zemi všeobecně. Anketa přežila dodnes coby Český slavík a dodnes je velmi prestižní.
A jen tak mimochodem -  v roce 1985 zvítězil Karel Gott, Hana Zagorová a skupina Elán. Zatímco ve stejném čase na britské hitparádě kralovali Foreigner, Madonna, Eurythmics, David Bowie a Mick Jagger, Whitney Houston, Shakin Stevens. A Band Aid s písní Do they Know it’s Christmas? Nádherná píseň. A USA for Africa s písní We are the World. Taky skvělá. Vždycky mám při ní slzy v očích.
Ale zpátky do Československa. Ano, tak jsme se tehdy jmenovali. Jestliže něco vyšlo v 80. letech v Mladém světě, bylo to, jako kdyby dnes totéž vyšlo v desítkách mainstreamových tiskovin, bylo zároveň hlavní zprávou televizních novin na ČT, Nově i Primě a jako by se totéž i zobrazovalo po celý týden každému člověku, který zapne počítač nebo odemkne mobil.

Kdo nebyl v Mladém světě, jako by nebyl. Kdo tam byl, byl známý. Kdo tam byl na více než jednu celou stránku, byl slavný. Koho vyfotili na titulní stranu, ten se spolehlivě stal celebritou na celý život.

David Gruber začal spolupracovat s časopisem Mladý svět během svých studií v roce 1976 ve svých 21 letech.
V tomto roce v anketě Zlatý slavík zvítězil Karel Gott a Naďa Urbánková. Na britské hitparádě kralovali Bay City Rollers, ABBA s písni SOS, John Lennon s písní Imagine, Rod Steward a další.
Ale zpět do české kotliny. Back to ČSSR. Články dodávané Davidem Gruberem se v Mladém světě líbily a tak se stal tzv. Krajánkem. Krajánkem neboli VIP dopisovatelem mohl být jen ten, kdo měl na straně 3 postupně publikováno nejméně pět článečků. Tisíce lidí si velmi přály mít tam aspoň jediný článek, většina z nich marně. Nároky na jazykovou, obsahovou i stylistickou úroveň byly vysoké. Asi stovka lidí tam nějaký článek měla, ale jen asi tři desítky se staly Krajánkem. Krajánek měl vlastní prestižní legitimaci, kde se psalo, že mu každá naše instituce má podle svých možností vyjít vstříc. Z dvoumilionového Severomoravského kraje se této pocty dostalo snad jen třem, čtyřem mladým lidem.

Davidova spolupráce se postupně rozrostla o povídky uveřejňované na předposlední straně časopisu.  Vrcholem spolupráce byla již zmíněná desetistránková příloha CUKÁNÍ aneb Rychlé čtení, kdy byl navíc vyfocen na titulní straně časopisu, přímo při výuce rychločtení. Dnešním příznivcům Davida Grubera doporučuji porovnat tehdejší autorovu vysportovanou štíhlost s dnešní již poněkud blahobytnější kondicí. A pak, že se mají lidé v kapitalismu špatně, ha.  
Do roku 1990 pak uveřejnil v časopise desítky dalších kratších i delších článků.

CUKÁNÍ aneb Rychlé čtení, tedy vlastní příloha časopisu Mladý svět, se skládala z úvodní reportáže Petra Trojana, kde mimo jiné kladl účastníkům srpnového kurzu nejrůznější otázky, a vlastního kurzu rychločtení Davida Grubera. Z dnešního pohledu je asi nejzajímavější odpověď lékaře MUDr. Vladimíra Latušíka.
Otázka zněla“ „ Nebylo vám líto prosedět týden prázdnin či dovolené ve škole?“ Odpověď MUDr. Vladimíra Latušíka :

„Přínos je nesmírný a tento kurz by měl být zařazen do osnov prvního ročníku středních škol.“

Podle mě by se tato slova měla vytesat do mramoru nebo ještě lépe do pořádného žulového kvádru. A tento kvádr pak doporučuji natrvalo umístit před budovu ministerstva školství. A to nejlépe tak, aby byl kvádr viditelný z pracovny ministra a nápis snadno a RYCHLE čitelný.
Protože zařazení rychločtení ani dalších gruberovských technik duševní práce (soft skills) do osnov českých škol se zatím bohužel za 30 let, které uplynuly od uskutečnění prvních kurzů, uveřejnění reportáže a kurzu v Mladém světě nepodařilo.

No a o tom, kdo ve skutečnosti byl MUDr. Latušík, co se stalo a nestalo v Hornické akademii v Dederonii, zemi která už neexistuje, a mnoha jiných, pozoruhodných věcech si povíme v dalším článku.

A slibuji vám, že se máte na co těšit.

A teď jeden malý úkol. Zdalipak v níže uveřejněné příloze Mladého světa z roku 1985 objevíte, čemu že to David Gruber v roce 1982 vlastně propadl? 

CUKÁNÍ aneb rychlé čtení 

Část II. si můžete přečíst zde. 

 

Autor: Dana Příbanová | neděle 27.12.2015 10:00 | karma článku: 41,63 | přečteno: 3965x