Angličtina No Problem - recenze učebnice Davida Grubera.

10. 05. 2016 10:25:24
Na recenzi této knihy jsem se mimořádně těšila. Ráda zkouším nové věci, metody i způsoby učení. A tohle by mohla být bomba. Kniha má 300 stran. Poslechové materiály jsou na šesti CD nebo nově na flešce.

Audio část obsahuje asi sedm hodin zvukových záznamů, převážně anglicky, v optimální kombinaci českých kvalifikovaných angličtinářů a rodilých mluvčích.

Kniha Angličtina No Problem je rozdělena do jedenácti tematických celků.

Psychologie učení I. (česky) a Psychologie učení II. (navazující, česko-anglicky)
Jaké bylo mé překvapení, když stránky hned po úvodu a návodu na práci s kompletem pro začátečníky i pokročilé, tedy konkrétně stránky 20 až 140, shodně obsahuje mně a doufám že i vám důvěrně známá knížečka „Jak se efektivně učit cizí jazyk, aneb terapie pro chronické začátečníky“, sedmé vydání. V e-shopech jsou na tuto skutečnost zákazníci upozorněni. V knize Angličtina No Problem je tento v pozitivním slova smyslu vyčerpávající návod, jak uspět při studiu cizího jazyka, uveden v prvních dvou z celkem jedenácti oddílů kompletu. Ve druhém z nich se čtenář dozvídá, jak se učit – a při té příležitosti jedním vrzem ovládne hezkých pár stovek anglických slovíček a frází. A to četbou i náslechem.

Po chvíli přemýšlení mi došlo, že zařazení těchto dvou oddílů má svou logiku. V komplexní pomůcce nemohou chybět. A ten, kdo knížku „Jak se efektivně učit cizí jazyk, aneb terapie pro chronické začátečníky“ nebo její klon už vlastní, má možnost svůj výtisk „Jak se efektivně učit cizí jazyk, aneb terapie pro chronické začátečníky“ darovat někomu, kdo ho potřebuje, a ještě udělat dobrý skutek. A třeba s obdarovaným i založit studijní kroužek. Osobně jsem půl roku každou sobotu chodila anglicky konverzovat se svým kamarádem a tolik jsme se spolu nikdy předtím ani nikdy potom nenasmáli. A kamarád si angličtinu oprášil a zdokonalil tak, že za dalšího půl roku udělal konkurz v angličtině do zahraniční firmy.

Intenzivní kurz angličtiny.
Další částí knihy Angličtina No Problem je vlastní kurz angličtiny rozdělený do 10 lekcí. Jde o moderní pojetí výuky na základě chytlavého příběhu účastnice intenzivního kurzu angličtiny paní Jany a jejích spolužáků. Příběh rozvíjí a názorně předvání situace popsané v prvních dvou kapitolách Psychologie učení. A tak si student učebnice znovu velmi přirozeným způsobem na Janiných průběžných těžkostech i na jejím konečném úspěchu připomene důležité zásady a zákonitosti učení cizímu jazyku. Opakování je matkou moudrosti.
Vlastní výuka probíhá metodou přechodové četby. První lekce je celá česky. V dalších lekcích počet anglických slovíček, celých vět a následně i odstavců pozvolna, v nestresující míře vzrůstá. Poslední lekce je celá výlučně anglicky. Tedy celý kurz vlastně postupně přechází z výlučné češtiny do stoprocentní angličtiny – tak jak by se to mělo postupně odehrávat i v našem mozku.
V rámci lekcí se paní Jana postupně dozvídá hodně o psychologii učení a hned to vše prakticky aplikuje. Na sobě i na konkrétních příkladech svých spolužáků. A je zde i popsáno mnoho tipů, jak se anglicky efektivně učit. V kurzu nebo i s přáteli pomocí nejrůznějších soutěží, psychodramat a podobně. Škola hrou ve své nejčistší podobě.
Spolužáci paní Jany jsou také velmi zajímaví. Mezi nimi jsou popsány i menšinové tři typy studentů, kteří kvůli chybnému přístupu ke studiu a nedodržování psychologie učení nedosáhnou svého cíle a ztroskotají. Můžeme je označit: „čekající na bezpracný zázrak“, „utržení z řetězu“ a „ustresovaní z mimojazykových příčin“.

Od lekce 6 pak následuje maximálně zjednodušená gramatika. Autor sám upozorňuje, že je potřeba při studiu Angličtiny No Problem pro jistotu použít i externí zdroj anglické gramatiky, konkrétně tenkých šedesát ministránek v příloze bílého oboustranného slovníčku formátu A6 z nakladatelství Fragment. Zde osobně vidím jediný nedostatek komplexnosti knihy.
Celý kurz je veden snahou osvojit si tzv. Survival English. Tedy prakticky použitelnou angličtinu pro běžnou konverzaci kdekoli a s kýmkoli. Nejhrubší kostru, kterou bude možné následně obalit masíčkem dalších znalostí. A je to hodně o psychologii. Nestydět se mluvit, byť s chybami. Když se nedostává slov, nastupuje improvizace. Nestydět se zapojit řeč těla. Vyřešit častou situaci typu „já vám nerozumím“ tak, aby Angličan, Švéd, Číňan, kdokoliv mluvící dobře anglicky, nebyl z vás psychicky podrážděn, ale přímo nadšen!
Mottem celého kurzu je, že učení cizímu jazyku je sice dřina, kterou za nás nikdo neudělá, ale ta dřina může být velmi vzrušující a zábavná. A hlavně zkrácená na zlomek obvyklého období. Jen je třeba se důkladně namotivovat a změtit svůj úhel pohledu. A když člověk vytrvá a používá všechna moudra, triky a tipy popsané v této knize, výsledky se zákonitě dostaví.

Slovník vět
Všechna anglická slovíčka a zejména všechny anglické věty použité v Intenzivním kurzu angličtiny v předchozí kapitole jsou zde znovu uvedeny a přeloženy. Drtivě zde nad jednotlivými slůvky převládají fráze a celé věty – jak jinak v tak velmi kontextuálním jazyce, jako je angličtina, že?

Frekvenční slovníček slov
Obsahuje 1000 nejfrekventovanějších anglických slovíček. Takových, která jsou jasná i bez kontextu. Oproti jiným frekvenčním slovníkům je prakticky rozdělen podle jednotlivých slovních druhů – na pomocníky (předložky, spojky, pomocná slovesa), vlastnosti (přídavná jména) a věci, pojmy (podstatná jména, významová slovesa).

Kapitoly 6-11, Odborná angličtina, obsahují tyto části:

  • Prezentační dovednosti
  • Schůze a jednání (pro účastníka anglické schůze i pro vedoucího takové schůze)
  • Přesvědčivý projev
  • Rétorika dle Aristotela
  • Principy správné diskuse
  • Obrana proti řečnickým trikům v konfliktu

Tyto kapitoly obsahují další benefit knihy. Bilingvní čtení i anglický poslech o nejdůležitějších komunikačních technikách. Obsahově bomba. Bohužel autor nedodržel hlavní zásadu bilingvního čtení. Anglický text na pravé stránce a český text na levé stránce. V Angličtině No Problem je vždy uvedena celá kapitola česky a pak celá kapitola anglicky. Takže je nutno při neznalosti některých slov nebo gramatických jevů a stylistických obratů listovat. Ale pilný student angličtiny a knihy Angličtina No Problem tuto lehce frustrující nepříjemnost absolvuje jen jednou. Napodruhé už bude jistě číst plynně jen anglické části a poslouchat je přitom ze zvukového záznamu.


Můj osobní dojem z knihy Angličtina No Problem je trochu ovlivněn tím, že první dvě a posledních šest kapitol obsahově znám mj. z autorových přednášek a česky psaných knih, mám je tedy nastudovány a neměly pro mě osobně punc novosti. Ale když si vzpomenu, jak jsem tyto jedinečné informace okouzleně a přímo nenasytně hltala, když to bylo „poprvé“, mohu je každému, kdo je nezná, vřele doporučit. Při četbě Příběhu paní Jany v Intenzivním kurzu jsem se upřímně bavila a hned jsem začala přemýšlet, s kým bych zase jednou založila studijní skupinu, ve které bychom si všechny zde popsané metody vyzkoušeli a královsky se při nich bavili.

Kniha Angličtina No Problem je oproti jiným učebnicím především knihou motivační. Celá kniha směřuje k tomu, naučit studenta hlavně psychologické základy a zásady učení cizím jazykům. A kdo tohle zvládne a přijme za své, ten má půlku vítězství v kapse. Pozorný a svědomitý student se vydá na cestu postupného zlepšování svých jazykových znalostí, svých dílčích vítězství. A jak se budou jeho znalosti stále zlepšovat, bude se před ním otevírat více a více nových možností. A z fáze perného učení přejde do fáze užívání angličtiny pro radost i pro obživu. Otevřou se před ním nové a téměř nekonečné možnosti. Všechny anglofonní informační poklady ukryté v hloubi internetu. Knihy v originále, které nebyly přeloženy do češtiny. Jakékoliv další doplňující učebnice angličtiny i libovolného cizího jazyka, které nyní zvládne rychleji, efektivněji. Nejnovější informace ze světa obchodu, vědy, techniky, přírody, ekologie a umění k dispozici ihned a bez předžvýkání českými novináři a publicisty.

A to za těch pár minut učení angličtiny každý den rozhodně stojí.

Knihu je možno koupit jako dárek v luxusním koženém obalu s poslechovou částí na CD nebo ekonomičtější verzi s fleškou.

Patrony knihy jsou mj. Ing. Radim Jančura, majitel Student Agency a RegioJetu a Ing. Pavel Juříček, Ph.D., CEO Brano Group, a.s. Oba na straně 4 stručně popisují, co jim dávalo a dává setkávání s Davidem Gruberem. Dle statistik typu Forbes oba patří mj. k nejbohatším Čechům, kteří se svého postavení dopracovali bez afér, slušnou cestou.

Náhoda?

Autor: Dana Příbanová | úterý 10.5.2016 10:25 | karma článku: 19.97 | přečteno: 2130x

Další články blogera

Dana Příbanová

Mobil nepřežil opakované pády ze střechy – jak překvapivé

Výběr nového mobilu mě tentokrát pobavil. Úspěšně jsem proplula peřejemi technických specifikací. Vyhnula se hovorům s roboty. S radostí si popovídala o nových trendech s přáteli.

18.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 239 | Diskuse

Dana Příbanová

Vánoční dárky za všechny prachy

Moje hlavní vánoční heslo zní: „Vánoce jsou hlavně o lidech a nikoli o dárcích. Snažím se podle toho řídit.

19.12.2023 v 14:01 | Karma článku: 13.91 | Přečteno: 313 | Diskuse

Dana Příbanová

Dvě tváře hlasu lidu

To, jak se rozhodujeme má silný vliv na to, jak dobře se nám žije. Vědět na základě čeho posuzujeme ostatní lidi je užitečné. Já bych ráda popsala dva příklady z prostředí, které všichni známe.

9.11.2023 v 16:00 | Karma článku: 8.00 | Přečteno: 244 | Diskuse

Dana Příbanová

Výstup na horu Malvazin bez kyslíkového přístroje stylem zrychlený Rakoncaj

Odvážným štěstí přeje a pro dobrý pocit ze života pomáhá zvolit si tu správnou perspektivu posuzování toho, co děláme a co se nám děje.

3.11.2023 v 15:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 920
Zajímám se o lidi a svět. Sebe i život se snažím brát s humorem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...