Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věříte, že Prokrastinace se Vás netýká? A jste si tím opravdu jistí?

Kevin Dutton a Andy McNab nabízejí ve své knize Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu zajímavý pohled na tuto novou, plíživou a o to nebezpečnější  metlu lidí žijících v rozvinutých ekonomikách. 

Prokrastinaci považují za nejlepší cestu, jak se vyhnout životnímu úspěchu.

Před nedávnem jsem napsala recenzi na knihu Prokrastinace, odklad který mrzí od Davida Grubera. Kapitola o prokrastinaci v knize Kevina Duttona a Andy McNaba je zajímavým doplněním tohoto tématu. Především biologický důvod prokrastinace je zde vysvětlen velmi srozumitelně a zábavně.

Prokrastinace je definována jako chronické odkládání důležitých, naplánovaných činností a jejich nahrazování činnostmi méně důležitými. Prokrastinace stále narůstá a stává se hrozbou nejen úspěchům jednotlivce, ale svým rozsahem přináší významné ekonomiké ztráty i společnosti jako celku. Koncem sedmdesátých let se za chronické odkládače považovalo 5% populace, dnes se dostáváme k číslu 25%.

Prokrastinace ničí i týmovou práci, protože prokrastinátoři neustálým odkládáním přenášejí svou odpovědnost na druhé a těm se to pochopitelně nelíbí. Další studie ukázaly, že chroničtí prokrastinátoři mají slabší imunitní systém a častěji podléhají běžným nachlazením. Takže nejenom, že část své práce neudělají v termínu kvůli chronickému odkládání, ještě jsou navíc často nemocní a ostatní musí pracovat za ně.

Vždy, když prokrastinujeme, tak sabotujeme svůj vlastní životní úspěch a oslabujeme ze svého vlastního rozhodnutí svou výkonnost. Prokrastinace ale nazasahuje pouze do studijního nebo pracovního života. Zasahuje do všech oblastí života. Odkládáme návštěvu u lékaře, domácí práce, placení účtů, vyznání lásky, sdělování pravdy. Dokonce i v oblasti volného času a zábavy máme tendenci odkládat to, co vyžaduje větší námahu a soustředění. V televizi si vybereme raději lehkou komedii než emocionálně náročný film typu Schindlerův seznam.

Vědět o prokrastinci je jedna věc, ale mnohem důležitější je pochopit PROČ se jí dopouštíme a co tento zlozvyk UPEVŇUJE nebo naopak NAPOMÁHÁ k jeho odstranění.

Jsou tři typy prokrastinátorů:

  1. HLOUBAVCI, kteří se nedokážou rozhodnout. Nepřijetím rozhodnutí se zbavují odpovědnosti za výsledek událostí.
  2. VYHÝBAČI, kteří kličkují před strachem ze selhání, někdy naopak i před strachem z úspěchu. Příliš jim záleží, co si o nich myslí ostatní a dávají přednost tomu, aby si mysleli, že postrádají spíš snahu než schopnosti.
  3. PERFEKCIONISTÉ, nespokojení se vším, co dělají, dokud to není stoprocentně bezchybné.

Všechny tyto tři typy nalhávají sami sobě:

Zítra se budu cítit lépe. (NEBUDOU!!!)

Nejlépe se pracuje ve stresu. (NEPRACUJE!!!)

Není to důležité. (JE!!!)

 

Biologický důvod prokrastinace
Amigdala je vývojově starší primitivní mozková struktura, která řídí podněty a emoce podstatné pro přežití. Tedy strach, zlobu nebo naopak radost. Pokud nahlížíme na mozek jako na vládu, amygdala je ministerstvo emocí. Je zodpovědná za velká a důležitá rozhodnutí, zda v život ohrožující situaci bojovat nebo utéci. A díky své důležitosti pro přežití má velkou moc. Může vetovat obyčejný každodenní rozhodovací proces. Může vyhlásit poplach, pokud se domnívá, že je to v našem zájmu. To se stává často.
Ale jako každá mocná organizace, je i amygdala korumpovatelná a občas přijímá úplatky od méně naléhavých a nápomocných podnětů, aby tak vyvíjela nátlak na naše chování. A tehdy UTÍKAME, místo abychom BOJOVALI. SNÍME, místo abychom KONALI. PUSTÍME SI televizi, místo abychom psali REFERÁT.

Prefrontálním kortex je relativně nová část mozku a sídlí v něm ministerstvo racionálního myšlení. Zodpovídá za zvýšenou sebekontrolu, která nás odlišuje od našich vývojově primitivnějších předků a zbytku živočišné říše. Tato část mozku nám našeptává, že bychom měli vypnout televizi a pustit se do referátu. Je základním kamenem moudrosti a silné vůle.
 

Prefrontální kortex nám umožňuje:

  • plánovat
  • zvažovat různé způsoby chování
  • zdržet se reakce na náhlé impulzy, tedy nedělat to, čeho bychom později mohli litovat

Pokud prokrastinujeme, pak se v naší hlavě hádá „dobrá“ racionální stránka se „špatnou“ emocionální stránkou. Níš logický, svědomitý a dopředu myslící prefrontální kortex se sváří s naší emocionální, hédonickou a nabuzenou amygdalou.

Amygdala často vyhrává, pokud se setkáme s něčím, co nám nahání strach. Amygdala převezme vládu, vypne racionální rozhodovací proces.  Nejprve nás znehybní a přitom připraví organizmus fyzicky na útěk nebo útok. Bohužel v dnešní době, kdy se s život ohrožujícími situacemi setkáváme jen velmi zřídka amygdala vyhlašuje tento poplach kdykoli se setkáme s ČÍMKOLI, co považujeme za hrozivé. S výškou, se snovým klukem nebo holkou, s možností získat vysněné místo, nutností veřejně vystoupit, obhájit na schůzi svůj názor. A tehdy se stane to, co každý z nás už zažil. Ztuhneme a znehybníme mentálně. Naše akceschopnost se limitně přiblíží nule. A místo abychom se se situací nějak popasovali, tedy bojovali, ucouvneme a máme tendenci vše odkládat – tedy před obávanou situací utíkáme.

Všichni rádi vegetujeme v POHODLNÉ ZÓNĚ. Při objevení strachu a úzkosti se často okamžitě stáhneme a namlouváme sami sobě, že ještě nenastal ten správný čas.

Podle výzkumů prokrastinátoři průběžně znevýhodňují sami sebe. Spíš než vyhlídka na to, že ve výzvě neobstojí, jim znemožňuje jakýkoli úspěch jejich hluboce zakořeněný nedostatek sebevědomí v ďábelské kombinaci s fantazírováním o jedinečném hrdinském činu. Pro prokrastinátora je nejhorší, když ho okolí považuje za člověka s nedostatkem schopností. Dá přednost, pokud ho podezřívají z nedostatku příležitostí.

A jak z tohoto bludného kruhu ven?

  • Ovládněte své emoce.
  • Minimalizujte své obavy.
  • Nastartujte svou motivaci.
  • Přidejte na odhodlání.
  • POPŘEMÝŠLEJTE o způsobu, jakým přemýšlíte.

A zeptejte se sami sebe, zda se vám musí do něčeho chtít abyste to udělali? Nemusíte čekat na to, až se vám bude chtít něco udělat.

Na zítřek odlož jen to, co nechceš udělat nikdy.

 

Jak tedy odstranit prokrastinaci?

  1. To, co chcete dělat si vizualizujte.
    Naplánujte si to, co máte udělat, zavřete oči a představte si sami sebe jak to děláte. Při představách se v mozku aktivizují stejné oblasti jako při reálném provádění dané činnosti.
  2. Úkol rozpitvejte a analyzujte.
    Když si představujete, jak úkol plníte, zkuste zjistit, co se vám na něm nelíbí. Proč se ho zdráháte splnit. Zjistěte co stojí za vyhýbavým chováním. Praktické problémy, nebo iracionální obavy? Obojí lze překonat.
  3. Zaměřte se na budoucnost.
    Díky diktátu amygdaly mají prokrastinátoři, tváří v tvář okamžité výzvě, sklon zvolit krátkodobou radost před dlouhodobým ziskem. Pokud tedy zjistíte, že něco zase odkládáte, tak se zastavte, posaďte se, dejte si nohy nahoru a představte si, jak mizerně se budete cítit, až tento úkol budete muset plnit ve stresu a spěchu. A naopak, jak skvěle se budete cítit, pokud ho uděláte včas?
  4. Vymezte si čas a pak ho věnujte konkrétnímu účelu.
    Určete si třeba hodinu a uzavřete sami se sebou dohodu, že celou dobu se budete věnovat jen jednomu úkolu. A dodržte to. Neskončete za 59 minut ani za 62 minut ale přesně za 60 minut. Vaše pozornost bude jako laserový paprsek a nikoli jako zářivkové světlo.
  5. Využijte čas, který máte.
    Prokrastinátor je jako boxer čekající na příležitost knokautovat soupeře jednou ranou. Nikdy k tomu nedojde a zápas vyhraje na body soupeř, který na nic nečekal a rozdal víc ran. Prokrastinátoři čekají na ten jediný vhodný okamžik, perfektní příležitost, na chvíli, kdy budou mít k dispozici nenarušitelné a dostatečné množství času.
  6. Udělejte to, byť ne dokonale.
    Prokrastinátor perfekcionista se snaží žít a pracovat podle svých sveřepě vysokých kritérií a tak bývá poražen ještě před tím, než vůbec začal. Pokud vnější a často i vnitřní podmínky nejsou ideální, tak s prací nezačíná. A pokud úkol již splní, má tendence výsledek tak dlouho vylepšovat, až výsledný poměr nákladů a výnosů nestojí za to. Řešením je zmírnit svá kritéria. Rozpoznejte svou vnitřní ŠIKANU. Postavte se jí. Představte si, co nejhoršího se může stát. Připusťte možnost vzniku chyb. Za chyby se netrestejte. Práci si rozdělte na přiměřené části a postupně je vykonávejte. Za vykonané dílčí úkoly se odměňte. Dělejte to opakovaně a odolávejte pokušení vrátit se ke starým zvykům.

Další informace k tomuto tématu.

http://pribanova.blog.idnes.cz/c/444715/Recenze-knihy-Prokrastinace-odklad-ktery-mrzi-od-Davida-Grubera.html

 

 

 

Autor: Dana Příbanová | čtvrtek 29.10.2015 13:00 | karma článku: 12,17 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Dana Příbanová

Mobil nepřežil opakované pády ze střechy – jak překvapivé

Výběr nového mobilu mě tentokrát pobavil. Úspěšně jsem proplula peřejemi technických specifikací. Vyhnula se hovorům s roboty. S radostí si popovídala o nových trendech s přáteli.

18.1.2024 v 14:00 | Karma: 12,24 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Vánoční dárky za všechny prachy

Moje hlavní vánoční heslo zní: „Vánoce jsou hlavně o lidech a nikoli o dárcích. Snažím se podle toho řídit.

19.12.2023 v 14:01 | Karma: 13,91 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Dvě tváře hlasu lidu

To, jak se rozhodujeme má silný vliv na to, jak dobře se nám žije. Vědět na základě čeho posuzujeme ostatní lidi je užitečné. Já bych ráda popsala dva příklady z prostředí, které všichni známe.

9.11.2023 v 16:00 | Karma: 8,74 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Výstup na horu Malvazin bez kyslíkového přístroje stylem zrychlený Rakoncaj

Odvážným štěstí přeje a pro dobrý pocit ze života pomáhá zvolit si tu správnou perspektivu posuzování toho, co děláme a co se nám děje.

3.11.2023 v 15:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Dobrá věc se podařila

Na chodbě bytového domu lze potkat ledacos. Děti, co si hrají, opilého souseda, který si spletl patro, partu bezdomovců. Já potkala v posledním patře kočku. Krásnou čistokrevnou modrou britku.

13.6.2023 v 12:05 | Karma: 17,31 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Plánuje snad zuřivě útočící „mírotvůrce“ nový Mnichov?

V rámci nedělní televizní debaty v ČT předváděl AB neuvěřitelný kobercový nálet demagogických tvrzení a marketingově účinných tvrzení, byť zcela mimo naši realitu.

23.1.2023 v 18:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Vysoká škola demagogická - rozbor reálných příkladů

V rámci prezidentské kampaně a obzvláště jejího druhého kola jsme se všichni stali jejími žáky. Máme tak perfektní příležitost naučit se rozlišovat komunikační fauly v praxi.

16.1.2023 v 18:00 | Karma: 20,41 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Děkuji vám pane Svěráku

Herec Zdeněk Svěrák jasně vyjádřil podporu prezidentskému kandidátovi generálu Petru Pavlovi. Přiznám se, že jsem to od Zdeňka Svěráka nečekala.

6.1.2023 v 18:30 | Karma: 23,89 | Přečteno: 835x | Diskuse

Dana Příbanová

Tak jsem doslepicovala

V Praze a nejspíš i jinde řádí gang lupičů katalyzátorů. Co taková krádež obnáší pro majitele auta a jaký je čistý zisk pro loupežníka?

26.5.2022 v 14:00 | Karma: 41,11 | Přečteno: 7975x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Putin si s námi všemi hraje jako kočka s myší

Jako dítě jsem byla systematicky strašena hrozbou jaderného útoku. Viděla jsem stovky startujících raket a desítky atomových hřibů. Jen na rozdíl od Putinových hrozeb měly ty rakety přiletět z druhé strany. Inu, časy se mění.

22.4.2022 v 14:00 | Karma: 22,75 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Den mezi válečnými psy

Šéf ruské vesmírné agentury nazval západní politiky válečnými psy. Den poté jsem byla na setkání majitelů Airedale teriérů. Plemene sloužícího za první světové války jako váleční psi záchranáři, vyhledávající raněné vojáky.

25.3.2022 v 14:00 | Karma: 12,83 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Putin ví přesně, co dělá

V mediálním prostoru zní téměř jednohlasně, že Putin jedná iracionálně. Nebo dokonce šíleně. Nic není pravdě vzdálenější.

11.3.2022 v 13:00 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Humor černý, jak leštidlo na boty a taky moudrý

Humor a smích osvobozují lidské duše. Proto se ho násilníci a uzurpátoři tolik bojí. Nohsled jednoho minulého uzurpátora nás Čechy nazval Smějící se bestie. Měl pravdu?

9.3.2022 v 13:00 | Karma: 10,46 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Mráz přichází z Kremlu, jak jinak

Za mého dětství nám neustále vtloukali do hlavy, že je nutno bojovat za mír. A garantem bylo Rusko, které nás okupovalo. A před naší okupací krvavě potlačilo demokratizaci v Maďarsku a Východním Německu. Pomocí tanků, jak jinak.

8.3.2022 v 14:00 | Karma: 16,03 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Nějak tomu nerozumím – proč nemohou očkování napíchat zdravotní sestry?

Za mého dětství v dobách totalitních nám veškeré injekce píchaly sestřičky. Také to byla jedna z jejich základních dovedností. Při pobytech v nemocnici to platí dodneška.

1.12.2021 v 15:00 | Karma: 6,59 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Nejsem internet - vítejte v klik konzumním pojetí vztahů mezi lidmi

Každý z nás potřebuje pociťovat blízkost druhých lidí. Opravdovou blízkost. Založenou na vzájemné důvěře, otevřenosti a poctivosti. Opravdová blízkost je vzácná. A jako každá vzácnost vyžaduje i naše osobní vklady.

30.11.2021 v 14:00 | Karma: 9,90 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Kudy vede bojová linie

Jsme světovými přeborníky v pití alkoholu a obezitě. Tedy nezdravém životním stylu. A také máme skvělé, zdarma dostupné zdravotnictví, které v mírových dobách dokáže následky špatného životního stylu významně kompenzovat.

16.4.2021 v 10:00 | Karma: 7,85 | Přečteno: 154x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Naši diletanti

Podle peří poznáš ptáka, podle řeči nezdvořáka. A nejenom to. Pečlivé naslouchání toho, co ostatní říkají nám může pomoci odhalit charakter, úmysly a ledacos jiného o řečníkovi.

9.4.2021 v 14:10 | Karma: 22,51 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Pohádkový slovníček pro pohádkové čtecí babičky

Pro pohodové chvilky čtení dětem a rozvíjení jejich slovní zásoby ho samozřejmě využijí i maminky, tatínkové a dědečkové. Čtení pohádek dětem na dobrou noc je jednou z nejsladších chvil jak pro dětí, tak pro ty, kteří jim čtou.

6.10.2020 v 10:02 | Karma: 12,29 | Přečteno: 506x | Diskuse| Ostatní

Dana Příbanová

Když pohneš horou, musíš počítat s tím, že budou padat kameny

Každý úspěšný člověk svým úspěchem někoho potěší a někoho naštve. A nezáleží na tom, v čem je kdo úspěšný. Nějaký ten závistivec se nejde vždycky.

12.5.2020 v 10:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 920x
Zajímám se o lidi a svět. Sebe i život se snažím brát s humorem.

Seznam rubrik