Recenze knihy „Time management nejvyšší generace v šesti krocích“ od Davida Grubera

17. 03. 2015 10:00:00
Někdo říká že čas jsou peníze. A někdo říká že čas je víc než peníze. Že je to jediná hodnota, kterou jsme dostali. Že máme jenom jeden život a víc už nedostaneme. Jako stoupenec reinkarnace s tím tak úplně nesouhlasím, ale vy můžete.

Kdykoliv se můj kamarád snaží vyhnout nějaké činnosti, která ho nezajímá, nebaví a vyhnout se jí může bez významných sankcí, použije výmluvu: „Na to já nemám čas.“ Já mu to ale nevěřím, protože vybavena znalostí psychovzorců Davida Grubera vím, že pouze není dostatečně motivován. A také velmi dobře vím, kolik času věnuje svým četným a samozřejmě zcela „nezbytným“ zábavám.

V úvodu knihy je nejprve na příkladech z oblasti matematiky (pro mě brrr...směrováno na chlapy)
a zdravé výživy (jůůů, to můžu ...směrováno na dámy) vysvětlen pojem „nejvyšší generace“. Samozřejmě time managementu.
Jde vlastně o indiánskou moudrost, kdy hladovému nedáváme rybu, aby se jednorázově zasytil, ale naučíme ho, jak ryby chytat a tím mu pomůžeme k nezávislosti. Pravda, duchovně založení indiáni by potřebnému i dali nějakou tu udici zdarma, zatímco tajný indián a mírný až střední materialista Gruber dává radu „ kup si vybavení a návod na jeho použití.“ Ale to je vedlejší.

Smyslem obou přirovnání je vysvětlit, že nejvyšší generace time managementu vypracovaná Davidem Gruberem dává svému uživateli svobodu a nezávislost. No uvidíme.

Následuje popis předchozích generací time managementu od lístečků na lednici přes běžné diáře či kalendáře. Hned jsem si vzpomněla na ředitele výpočetního střediska druhé největší české banky, jak chodíval na porady se stolním stojacím kalendářem, samozřejmě hustě popsaným.
Třetí generace plánovacích kalendářů přidává možnost souhrnnějšího zaznamenávání dlouhodobých úkolů na listy zahrnující týden, měsíc nebo celý rok.
Čtvrtou generaci zavádí Stephen R. Covey, který do prostého systému plánování úkolů v plynoucím čase vnáší prvek celoživotního směřování člověka. Tedy jeho celoživotní vizi, dlouhodobé cíle a priority. A hlavně nastoluje otázky po smysluplnosti veškerého konání. Jako první také zdůrazňuje nutnost věnovat pravidelně čas na vlastní plánování času a vědomě plánovat činnosti, které podporují a zlepšují výkonnost člověka jako je podpora zdraví a celoživotní vzdělávání.

Nejvyšší generace time managementu Davida Grubera by pak měla šetřit čas nejen na jeho provozování ale měla by být i rychleji zvládnutelná. Je založena na použití psychovzorců. Po jejich zvládnutí by si měl uživatel této nejvyšší generace postupně sám odvozovat i postupy time managementu, které na své objevení teprve čekají.

Jádrem je takzvané SOUSTO složené ze šesti kroků:

  1. Stanovte soustavu položek = vize, plány, cíle a úkoly.
  2. Ovládněte umění přinutit se.
  3. Uvědomte si termínovanost a priority.
  4. Sestavujte záznamy (o vizi, plánech, cílech a úkolech).
  5. Tvořte z nich realitu.
  6. Ošetřujte resty.

A tuto informační kostru pak David Gruber postupně rozvíjí a obaluje masíčkem. Mňam.
A protože až do konce knihy se nic dalšího neděje, nezbývá mi než jít obalovat taky.

Krok jedna

  1. Stanovte si: správnou životní vizi.
  2. Z vize odvoďte dlouhodobé tedy víceleté strategické plány.
  3. Strategické plány rozpracujte na taktické cíle na rok, měsíc, týden.
  4. Z taktických plánů odvoďte operativní úkoly na dny až hodiny.
  5. Stanovte si periody jejich běžných a velkých revizí.

Jak vize, tak plány, cíle a úkoly musí být specifické, měřitelné, akceptovatelné, rozumné, a terminované. A tento hierarchický systém musí být současně stabilní a pružný.

Revize je nutno provádět pravidelně v souladu s psychovzorcem koncentrace tak, aby vznikl návyk revidovat. Periodicita je na každém člověku. Puntičkář může radostně kontrolovat a revidovat každý den, rozevlátá osobnost jednou ročně.

Pro plné a spokojené prožití života je samozřejmě nejdůležitější správně si zvolit svou životní vizi. Čím výše v plánovací hierarchii vznikne chyba, tím větší následky a negativní vliv na život člověka má. A i na této nejvyšší úrovni je důležitá stabilita i pružnost. Životní vizi neměníme každým rokem nebo podle momentálních choutek. Ale pokud dojde k významné změně ekonomických, politických či zdravotních podmínek, je nutné vizi přehodnotit, tedy zrevidovat.

Krok dvě

Ovládněte metodu P-N-V, tj. jak se přinutit – nepřestat - vytrvat

Pomocí psychovzorce koncentrace přesvědčte sami sebe, že se vám vyplatí věnovat se pravidelně činnostem, které mohou posunout váš život na vyšší úroveň. Příkladem může být učení se cizím jazykům. Kdo se učí každý den 15 minut, vytvoří si návyk, a za rok určitě umí cizí jazyk nesrovnatelně lépe než člověk, který se nepřinutil a po 14 dnech s učením seknul. Protože neznal psychovzorec koncentrace. Jiným příkladem budiž třeba naopak zdravý životní styl. Každodenní snažení se nepozná za týden nebo měsíc. Ale za čas člověk vypadá a cítí se lépe a šťastněji než jeho nezdravě žijící, fyzicky líní a poživační vrstevníci.

Klíčem k vlastnímu přesvědčování je samozřejmě představivost. Při učení cizích jazyků si představte, co vám jejich zvládnutí přinese. Já osobně si představuji dům na tahitské pláží v sousedství Pierce Brosnana. A s Piercem se česky opravdu domluvit nedá.

Pak David Gruber ještě přidává psychovzorec opozice podvědomí. Jak známo podvědomí je silnější než naše vědomí a ač se to nezdá občas s námi pěkně mává. Pokud se nám tedy podaří naopak ovlivnit vlastní podvědomí, získáme tím velmi mocného spojence.
Psychovzorec opozice podvědomí nám říká, že pokud vědomě o něco velmi silně usilujeme, podvědomí nám v dosažení cíle začne bránit. Oponuje, tedy zpochybňuje náš cíl a naše snažení. Pokud tedy svému podvědomí dokážeme vsugerovat, že chceme pravý opak toho, o co se ve skutečnosti snažíme, podvědomí náš skutečný cíl nebude zpochybňovat ale naopak bude nám pomáhat. Prosté a účinné.

A konečně nášup v podoběpsychovzorce psychické teorie relativity. Naše posuzování například stavu stresu nebo pohody ale třeba i životní úrovně není dáno absolutní kvalitou vnějších okolností, ale jejich porovnáním s určitou základnou. Pokud budu svou ekonomickou situaci porovnávat s podobně žijícím člověkem například ve Švýcarsku, budu se cítit chudá. Pokud stejné srovnání provedu s člověkem v Mongolsku, budu se cítit mnohem lépe. Také není špatné si občas představit, jak žili lidé v minulosti. Třeba před sto lety. Rok 1915, doba první světové války a bída, kterou si většina lidí nedovede ani představit.

Praktickou aplikací výše uvedených psychovzorců je:

1) Rozdělte dlouhodobý cíl na menší zvládnutelné úkoly.

2) Všechny úkoly si zapište do svého plánovacího systému a tím si vyčistěte vědomí.

3) Všechny kreativní nápady, které se v čistém vědomí vylíhnou, si okamžitě
zaznamenejte a to písemně – na papírek či do notebooku.

4) Při pravidelných revizích korigujte své vize plány i cíle podle měnících se podmínek.

Třetí krok

Určete termín a prioritu každého plánu cíle i úkolu a podle toho volte způsob zápisu do diáře

Následuje nástin, jak jednotlivé typy úkolů zapisovat do papírových nebo počítačových diářů. Zmíněna je
i pověstná zelená čára. Každý úkol je do papírového diáře zapsán jen jednou. Při nesplnění v termínu se nikam nepřepisuje a nezvyšuje se tak chaos v diáři. Po splnění každého úkolu se příslušný zápis v diáři označí zelenou čárkou. Při prohlížení diáře je pak na první pohled jasné, kolik je splněných úkolů, kolik nesplněných
a hlavně které to jsou. Toto jednoduché pravidlo je natolik čas a nervy šetřící, že pokud si z celého time managentu odnesete jenom je, i tak si výrazně polepšíte. Geniální věci bývají prosté, milý Watsone.

Priorita úkolů se pak může značit číslem a znaménkem plus. Čím vyšší číslo, tím vyšší priorita. Kombinováno s barevným podtrháváním. Takže na své si přijde jak levá tak pravá mozková hemisféra a to dokonce obě současně.

Čtvrtý krok

Správně sestavte a zapisujte záznamy vize, plánů, cílů, úkolů, úkonů.

Zvolte papírový či elektronický plánovací systém nebo jejich přiměřenou kombinaci. Při jeho volbě vezměte v úvahu svou osobnost a převažující typ úkolů, které váš osobní a hlavně pracovní život přináší. Někdy je nutno se přizpůsobit systému v zaměstnání.

Vize, plány, cíle a úkoly by měly být vzájemně provázané. Jejich hranice jsou často neostré. Ale s tím tato metoda time managementu počítá. Určete si hranice podle sebe. Pokud se spletete, při pravidelných revizích můžete kdykoli cokoli změnit.

Záznamy zapisujte okamžitě, když nějaký úkol cíl či plán vznikne. Optimálně se zápisům věnujte každý den. Jak praví psychovzorc koncentrace, každodennost konání vede k návyku a návyk je předpokladem hladkého fungování a budoucích úspěchů v čemkoli a v time managementu obzvlášť.

Pátý krok

Tvořte realitu ze svých snů a plánů. Plňte své úkoly. Budujte svůj úspěch.

Než začnete ráno pracovat, projděte si diář. Zkontrolujte, zda se nezměnily priority úkolů.

A pak začněte plnit jednotlivé úkoly podle dříve určených priorit označených čísly nebo barvami. U úkolů stejné priority použijte metodu „worst first“. To nejtěžší či nejdéle trvající jako první. Radost ze splnění toho nejhoršího vás následně nakopne a ostatní lehčí úkoly zvládnete levou zadní. Každý splněný úkol si označte zelenou čárou. A i zde platí, komu se nelení tomu se zelení. A na zelené čáře před nejstarším restem si můžete udělat zelené kolečko. Tím se při listování diářem zarazíte u nejstaršího restu. A možná i díky tomuto geniálně prostému systému nebudete mít časem o kolečko víc.

Když při plnění nějakého úkolu vyplyne další úkol, neleňte a okamžitě si jej zapište.

Šestý krok

Ošetřujte resty – osvojte si optimální práci s vyhníváním, s archivací

Každá nesplněná položka se stává úkolem dalšího dne. Pokud je nesplněná delší dobu, je nutno se zamyslet zda ji nedelegovat, zrušit nebo odložit. Odložené položky autor navrhuje označit písmenem R, zrušené zelenou čárkou jako splněné. Osobně zrušené položky prostě přeškrtnu. Tím mám odlišené co jsem opravdu splnila a co bylo zrušeno. K odloženým R položkám se vracíme při pravidelných revizích. Buď ji vrátíme do hry nebo archivujeme. To se týká hlavně nápadů nebo informací a kontaktů. Časem se mohou hodit.

Time management v kostce metodou sousto je tedy velmi prostý a jednoduchý. Stabilní i pružný. Jak kdo potřebuje. Jeho dodržování může vnést do osobního i pracovního života potřebný řád a organizaci. A při dlouhodobém dodržování a chytrém použití psychovzorců pomáhá úspěšně naplňovat zvolenou životní vizi ať už to znamená cokoliv. A život v souladu s životní vizí přináší spokojenost, rozšiřování možností a tím i svobodu a nezávislost.

Tuto knihu a mnoho jiných můžete zakoupit na https://knihy.idnes.cz/david-gruber

Autor: Dana Příbanová | úterý 17.3.2015 10:00 | karma článku: 14.40 | přečteno: 1180x

Další články blogera

Dana Příbanová

Mobil nepřežil opakované pády ze střechy – jak překvapivé

Výběr nového mobilu mě tentokrát pobavil. Úspěšně jsem proplula peřejemi technických specifikací. Vyhnula se hovorům s roboty. S radostí si popovídala o nových trendech s přáteli.

18.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 239 | Diskuse

Dana Příbanová

Vánoční dárky za všechny prachy

Moje hlavní vánoční heslo zní: „Vánoce jsou hlavně o lidech a nikoli o dárcích. Snažím se podle toho řídit.

19.12.2023 v 14:01 | Karma článku: 13.91 | Přečteno: 313 | Diskuse

Dana Příbanová

Dvě tváře hlasu lidu

To, jak se rozhodujeme má silný vliv na to, jak dobře se nám žije. Vědět na základě čeho posuzujeme ostatní lidi je užitečné. Já bych ráda popsala dva příklady z prostředí, které všichni známe.

9.11.2023 v 16:00 | Karma článku: 8.00 | Přečteno: 244 | Diskuse

Dana Příbanová

Výstup na horu Malvazin bez kyslíkového přístroje stylem zrychlený Rakoncaj

Odvážným štěstí přeje a pro dobrý pocit ze života pomáhá zvolit si tu správnou perspektivu posuzování toho, co děláme a co se nám děje.

3.11.2023 v 15:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 248 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 580 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 58 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 920
Zajímám se o lidi a svět. Sebe i život se snažím brát s humorem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...